EN BÜYÜK TUTKUMUZ
Pilates Hakkında
Pilates Nedir?
Pilates Joseph Hubertus Pilates tarafından yaratılan ve temeli Kültür Fizik hareketlerinden geliştirilmiş bir egzersiz biçimidir.
Neden Bu Kadar Faydalıdır?
Pilatesin mantığı temelinde yerçekiminden faydalanarak tüm kasları eklemlere minimumda yük bindirerek çalıştırmaktır.
Doğalımızda devamlı ayakta yada oturarak yaşamımızı sürdürdüğümüzden omurgamız yer çekimi etkisiyle deforme olmaktadır. İşte tam da burada Pilates egzersizlerinin faydası ortaya çıkmaktadır.
Genellikle yatay olarak yapılan Pilates egzersizleri derin kaslardan başlayarak tüm vücudumuzu kuvvetlendirir, esnetir ve omurgamızı hareketlendirir.
Joseph Pilates Kimdir?
Joseph Hubertus Pilates, 1880’li yıllarda Almanya’da doğdu. Çocukluğunda ateşli romatizma, astım, raşitizm geçirdi ve solunum sistemi problemi vardı. Kendi sağlık durumunu iyileştirmek için vücut ve zihnini kuvvetlendirici bir yol izlemeye başladı. Boks, güreş ve cimnastik ile uğraştı. 20. yüzyıla girerken Almanya’da çalışmalarını devam ettirdi. 1. Dünya Savaşı başladığı sıralarda Joe boksör olarak İngiltere’deydi. Savaş esnasında Lanchester yakınlarında bir enterne kampında gözaltına alındı ve savaş süresince burada tutuldu. Kampta olduğu sürece sürgün edilen kişilere her gün egzersiz yaptırdı. 1918-1919 yılları arasındaki grip salgınında onun egzersiz programına katılıp, rejim programını takip edenlerin hiçbiri bu salgından etkilenmedi. Joseph Pilatesin bu başarısını fark eden kamp sorumlusu onu Isle Of Man’deki hastaneye atadı. Joseph’in egzersiz programına katılan hastalar kısa sürede iyileşme göstermeye başladılar ve birçok kişinin ölümüne sebep olan salgın hastalıkların hiçbirine yakalanmadılar. Düzenli çalışma sonucunda Pilates ilk egzersiz aletini geliştirdi. 30 hasta ile her gün çalışmak zordu ve bunun üzerine hasta yataklarına yaylar takarak ilk Cadillac’ı oluşturdu Kamp sonrası ABD’ye gitmeye karar verdi ve bu yolculuğu esnasında da eşi Clara ile tanıştı.
1926’da New York’a taşınan Joseph ve Clara 8. Caddede New York City Ballet ile aynı binada bir daire kiralayarak ilk Pilates stüdyosunu açtılar ve burada Kontroloji adını verdiği metodunu uygulamaya başladılar. Pilates hayatı boyunca hastalarıyla ilgilendi ama en büyük etkiyi dans komitesinde çalışan Ted Shawn, Ruth St. Denis, George Balanchine ve daha birçok sakatlık geçiren dansçıyı iyileştirerek yarattı. Sürekli yeni egzeresiz aletleri üretmeye devam etti. Reformer, Wunda Chair, Cadillac, Ladder Barrel, Spine Corrector ve daha birçok mükemmel ekipman dizayn etti. Kendi için dizayn ettiği bu ekipmanları daha sonra hastalarına göre modifiye etti. Joseph Pilates’in ilk yapmış olduğu ekipmanların birçoğu şu anda hala çalışabilir durumdadır.
Neden Pilates Yapmalıyız?
Günlük hayatta masa basında geçirilen saatlerin artması ve araç kulanımının maximum düzeye çıkması ile omurgada duruş bozuklukları ve eklemlerde ciddi rahatsızlıklar meydana gelmektedir.
Teknoloji gelişimi hayatımızın çok büyük bir kısmında yer almaya başlayınca günlük hareketimiz ve sarf ettiğimiz enerji miktarı giderek azalmaya başlamıştır. Yerçekimininde omurgamız üzerindeki etkisi düşünüldüğünde giderek dik duramayan bireyler olmaktayız. İnsanlar tüm bunlara önlem olarak hem kısa süreli hem de etkili egzersiz çeşitlerine ihtiyaç duymaya başlamışlardır.
Pilates hem omurga sağlığı hem de eklem rahatsızlıklarında çok etkili bir çalışmadır. Derin kasları çalıştırır, esnekliği arttırır, inceltir ve en önemlisi vücuttaki kassal dengesizlikleri eşitlemek için çok etkili bir sistemdir. Hareket yelpazesinin çok geniş olmasından dolayı 7’den 77’ye büyük kitlelere hitap etmektedir. Bir öğlen arası süresine sıkıştırabildiğimiz 50 dk süren egzersiz, diğer sporlardan farklı olarak salondan çıkıp günlük hayatımıza devam edebilmemizi sağlar.